Kort om ledd
Leddene våre er i korte trekk det som holder knoklene våre sammen og gjør det mulig for oss å bevege kroppen. Totalt har vi 206 forskjellige knokler som bindes sammen av tre ulike leddtyper: bindevev, brusk og ekte ledd. Selv om ikke alle ledd er bevegelige, har alle leddene med bevegelse å gjøre. Bindevev er for eksempel mellombenshinnene du har mellom knoklene i underarmen og leggen, mens brusk er det som skaper forbindelse mellom hoftebeina.
I hvert ledd er det sanseorganer som vet hvilken stilling leddene er i, og som sender informasjonen videre til sentralnervesystemet.
Derfor får vi verk i leddene
Det er ikke unormalt å få vondt i leddene ‒ og det kan skje uansett alder, men hvorfor vi får det kan skyldes mange ulike grunner. Noen av de mest vanlige stedene å oppleve vondt i ledd er hofter, knær, rygg og fingerledd og kommer ofte av feilbelastning eller overbelastning.
Noen årsaker til leddplager kan være:
- Feilbelastning over tid: Hvis du løper, løfter eller bruker kroppen som belaster leddene feil over tid, kan dette føre til ømhet og stivhet.
- Skade: Oppstår som regel i idrett eller andre aktiviteter og er som regel akutte. Hvis hevelse og smerte ikke går bort, bør du oppsøke medisinsk hjelp.
- Leddgikt: En autoimmun sykdom som oppstår når immunforsvaret går amok og angriper friske deler i kroppen ‒ spesifikt i leddene og i leddhinnene. Et av tidligste symptomene er smerte og stivhet om morgenen som blir bedre ved bevegelse.
- Urinsyregikt: En kronisk sykdom som oppstår på grunn av urinsyrekrystaller som felles ut av blodet og over i leddene, som igjen skaper vonde, røde og hovne betennelsesreaksjoner. Oppstår som regel først i stortåleddet, men kan skje i andre ledd som i fingre og håndledd.
- Feil kosthold og vitaminmangel: Mettet fett, høyt sukker-og saltinntak og overdrevent alkoholinntak er sjeldent godt for noe ‒ heller ikke for leddene. Kosthold som inneholder mye omega 3 og er mer nærliggende middelhavskost viser seg å ofte sunnere for hele kroppen fordi det demper betennelsesprosesser. Lider du av en kronisk sykdom som leddgikt, bekhterevs eller urinsyregikt, kan ikke kosthold gjøre deg frisk, men det har mye å si for betennelsesprosessene som oppstår hos revmatikere.
Hvis du brått opplever intense smerter i leddene, eller har plager som ikke forsvinner, anbefaler vi å oppsøke lege for en vurdering.
Legg et bedre grunnlag for sunnere ledd
For mange som sliter med leddplager er det ikke alltid like fristende å trene eller gjøre øvelser som føles ubehagelige. Likevel peker alt mot at det er dette som er råd nummer èn for å få det bedre med kroppen sin. All bevegelse gjør godt for alt fra hjerte til blodtrykk og forbrenning. Belønningen for å få i gang blodsirkulasjonen og å trene musklene, vil derfor være stor for mer enn bare leddene. Om dørstokkmila blir for høy, er et tips å enten booke en time med en PT, eller avtale å gå en tur med en venn. Alt hjelper.
Et annet tips er å integrere bevegelighetstrening eller tøying i hverdagsrutinene. Dette kan være alt fra yoga, til helt enkle øvelser som gjør muskler og ledd mer fleksible ‒ i tillegg til å forebygge stivhet som ofte kommer med alderen
Til slutt er det viktig å inkludere betennelsesdempende mat i kostholdet sitt. Ingefær, svart hvitløk, fisk, frukt, nøtter og fullkornsprodukter er noen eksempler på slik matgruppe.
Quramin bidrar til å holde leddene komfortable
Nyheten Quramin er et kosttilskudd laget av flere ingredienser med mange helsefordeler
- Boswellia Serrata bidrar til å holde leddene komfortable
- Brennesle hjelper til å vedlikeholde fleksible ledd, muskler og sener
- C vitamin bidrar til normal kollagendannels som har betydning for knoklenes normale funksjon
- Mangan bidrar til å opprettholde normale knokler
Tar du Quramin hver dag vil du få et daglig påfyll med totalt 10 ulike vitaminer, mineraler og urter med dokumentert effekt som sammen støtter ledd, energi, hjertet og immunsystemet.